Intellectueel eigendom

Advocaat Intellectueel eigendom

Als advocaat in intellectuele eigendomsrecht regelen wij de rechten van u als bedenker of maker van bijvoorbeeld een product, uitvinding, merk, logo, handelsnaam, domeinnaam, muziekstuk of literair werk. Deze zaken onderscheiden u en uw bedrijf van anderen. Het is belangrijk om deze zaken exclusief te houden en te beschermen tegen inbreuk, misbruik en gebruik door anderen.

Het intellectuele eigendomsrecht is in diverse (overlappende) gebieden onder te verdelen:

 • Auteursrecht: het alleenrecht van een auteur om zijn werken van literatuur, wetenschap of kunst te openbaren of verveelvoudigen. Onder het Auteursrecht vallen het portretrecht en het beeldrecht;
 • Merkenrecht: het alleen recht op het voeren van een bepaald merk, zoals een productnaam of logo;
 • Handelsnaamrecht: het alleenrecht op het voeren van een handelsnaam of een bedrijfsnaam;
 • Domeinnaamrecht: het recht op internetdomeinnamen;
 • Tekeningen- en modellenrecht: het alleenrecht op het voorzien van producten van een bepaalde tekening (afbeelding) en op het vormgeven van producten volgens een bepaald model.

Wij van Spectrum Advocaten weten alles van intellectuele eigendomsrechten. Hoe je deze eigendomsrechten moet beschermen, hoe ze ontstaan, wie ze bezit, hoe ze moeten worden overgedragen, hoe ze kunnen worden gehandhaafd, hoe ze verloren kunnen gaan of hoe er over kan worden geprocedeerd.

Hieronder volgt een aantal voorbeelden van kwesties op dit rechtsgebied, waarin we u kunnen bijstaan.

Wat doen wij op het gebied van Intellectueel Eigendomsrecht?

Wij adviseren u vanuit de invalshoek van vastlegging van uw intellectuele eigendomsrechten, zoals merk- en modelregistraties.

Wij staan u bij als u meent dat uw concurrent inbreuk maakt op uw intellectuele eigendommen, waaronder merk en handelsnaam, of juist u door uw concurrent van inbreuk wordt beschuldigd. Wij adviseren en procederen en doen al wat nodig is om uw reputatie en onderscheidend karakter te beschermen.

Opstellen en beoordelen van contracten, zoals licentie-, distributie-, agentuur-, franchise- en overdrachtsovereenkomsten.

Vragen over intellectueel eigendomsrecht?

U kunt ons bellen voor een vrijblijvende afspraak, of ons een e-mail sturen. Ook kunt u het contactformulier invullen en dan nemen wij binnen een dag contact met u op.

Overige rechtsgebieden

Over Spectrum Advocaten

Eerlijke en transparante advocaten met een praktische kijk op zaken.

Nieuwsbrief

CONTACTGEGEVENS

 • Van Eedenstraat 7
  2012 EL Haarlem
 • Postbus 5554
  2000 GN  Haarlem
 • Telefoon: 023 51 73 377
 • Fax: 023 51 73 388
 • info@spectrumadvocaten.nl